English Українська

Войти

Турецкие


Український кросворд 19х21 Хижак родини собачих онлайн

Український кросворд 19х21 Хижак родини собачих

Розділ: Украинские кроссворды
(10 голосів)
Сподобався кросворд? Не забудьте «лайкнути».
Переглядів: 3 566
Дата: 6-10-2019, 10:31

Наступний Український кросворд 9х11 Вапняковий туф Наступний та Попередній кросворди Український кросворд 19х21 Північноатлантичний Альянс Попередній



Місце кросвордів в сучасному світі або перехід від совка до XXI століття


Потреба написання даної статті зріла давно. Відразу обмовлюся, що я аж ніяк не має наміру «лаяти» або «ностальгувати» за радянським минулим так само, як і «вихваляти» прогрес або «противитися» йому. Замість цього я як програміст, завжди любив кросворди і ось уже близько 10 років їх створюю, спробую об'єктивно поглянути на речі і дати їм прагматичну оцінку.

Думаю, багато любителів кросвордів, хто хоча б раз замислювався про те, щоб гру в «пересічні слова» професійно творити своїми руками, напевно натикалися в мережі на те, що чимала кількість укладачів кросвордів називає «якість кросвордів». Нерідко тут присутній і страх перед трибуквених словами, і панічний жах перед повторенням деяких слів і т. д. і т. п. При цьому років 10 назад «найстрашнішим» визначенням «неякісного» кросворду вважалося складання його за допомогою «комп'ютерної програми», а сканворди, з огляду на їх конструктивних особливостей (коротке визначення, та ще й розташоване поруч з задуманим словом), зізнавалися мало не «недорозвиненою пародією на кросворд».

Таке ставлення укладачів кросвордів до своїх творінь пояснюється тим, що в більшості своїй це ерудити, які, пред'являючи певні вимоги до кросворду, висловлюють, таким чином, власне суб'єктивне ставлення до них. Тож не дивно, що і слова з трьома літерами здаються занадто простими і не вартими уваги, і повторення вже відомих слів виглядає менш корисним для ерудита, ніж поява нових.

Безумовно, в подібних вимогах немає нічого поганого, але що ж в першу чергу визначає задоволення, що отримується людиною від розгадування кросворду? І ось тут ми підходимо до найголовнішого! В першу чергу, кросворд - це гра, і лише потім можливість розширити кругозір. Змінюючи акценти в цій тезі, оскільки складається кросворд приміряється упорядником «на себе», автори нерідко скоюють фатальну помилку, перетворюючи приємне проведення часу розгадує кросворд на щось прямо-таки протилежне.

Найголовніший нюанс в кросворді - це підказки. Саме для цього слова в ньому і перетинаються. Як завжди розгадується кросворд в компанії людей? Називається питання до загаданого слова, загальна кількість букв і ті з них, які вже відомі. Що тут важливіше: кількість трибуквених слів в кросворді (впевнений, чи знайдуться любителі кросвордів, які взагалі цікавляться подібною статистикою) або ж кількість слів у кросворді, завдяки яким, в особливо складних словах може виявитися більшу кількість відомих букв? Вважаю, питання риторичне. У зв'язку з цим аж ніяк не соромно використовувати навіть дволітерні слова, якщо, наприклад, мова йде про двох розташованих поруч довгих словах, в той час як розташовані поруч літери кожного з них складають слово з двох букв.

Сформоване стан справ багато в чому стало можливим завдяки переходу нашого суспільства в 90-х роках від радянського життя до капіталізму. Тоді в пострадянській життя стало змінюватися все, причому дуже стрімко. На зміну деякого, досить обмеженій кількості друкованих видань, прийшли незліченні полчища газет і журналів, часом, найнеймовірніших тематик. Відчували інформаційний голод радянські люди жадібно поглинали обрушилася на них інформацію. При цьому для особливо «голодних», кому не вистачало кросвордів і інших ребусів, які публікувались в тематичних виданнях, стали виходити збірники кросвордів, сканвордів, судоку та ін. Останні припадали особливо до речі звиклому до залізничного транспорту радянській людині. Адже кросворди допомагали скоротати час і в електричці, по дорозі на дачу, і в пасажирському поїзді, по дорозі на курорт. Іншими словами, за часів, коли не було навіть кабельного телебачення, не кажучи вже про інтернет; коли телеканали і радіостанції можна було на пальцях перелічити; кросворд був не тільки способом розширити кругозір, а й часто - банальним способом вбити час.

Однак, ніщо не стоїть на місці. Вже до кінця 90-х ринок друкованої продукції виявився перенасичений. До середини першого десятиліття 21-го століття з'явилися «хмарки економічної кризи», і вже до кінця нульових від баласту стали позбуватися, закриваючи газети та журнали. І хоча швидкість розвитку цих тенденцій була різна для різних регіонів, стало очевидно, що життя змінюється. Говорячи про тяжке становище друкованих ЗМІ, сформованому в останні роки з-за економічних проблем, слід також відзначити і внесло свою лепту пришлося на цей час становлення інтернету. По суті, глобальна павутина стала свого роду тотальним поділом поколінь. І якщо сьогодні, особливо в глибинці, ще можна зустріти чимало навіть високопоставлених (для місцевого рівня) чиновників, для яких інтернет не більше ніж «комп'ютерні штучки», все ж потреба в технологічній грамотності проникає навіть в такі місця, як мінімум, разом з мобільними пристроями зв'язку, нерідко представляють собою нехай і мініатюрну версію, але все ж комп'ютера, що має, часом, можливості читати новини через інтернет і розгадувати кросворди онлайн або через встановлене додаток. Таким чином, хоча друкованим ЗМІ поки і рано пророкувати смерть внаслідок прийшов їм на зміну інтернету, безумовно можна сказати, що в міру витіснення старших поколінь молодшими, роль паперових газет і журналів в житті суспільства буде змінюватися. І навряд чи варто чекати, що попит на них коли-небудь буде рости.

Ще одним чимало важливим фактором, що з'явилися в останні роки, стала поява комп'ютерних програм і навіть онлайн-сервісів, які дозволяють кожному бажаючому скласти свій власний кросворд. На тлі цього посилюється роль кросвордів в навчальному процесі, коли школярів вже давно не здивуєш завданням по складанню простенького кросворду, що має відношення до досліджуваної на уроці темі. Картину доповнюють також стали вже традицією проводяться на різних інтернет-сайтах конкурси, де досить розгадати складається буквально з 5-10 слів непоказний кроссвордік, щоб отримати невелику грошову винагороду. В результаті, можна сказати, кросворд як гра пересічних слів, змінює своє положення в світогляді нових людей. Добре це чи погано - час покаже. З усією очевидністю можна стверджувати лише те, що ця зміна неминуча.

Втім, незважаючи на те, що друковані видання повільно, але впевнено стають історією, кросворди - в тому числі і професійні продовжують жити. Не задовольняючись вже однією лише газетною смугою, словесна головоломка також пробує свої сили в освоєнні інтернету. Зокрема, в російському сегменті глобальної павутини існує вже достатня кількість сайтів, що спеціалізуються на кросвордах, сканворди, ціклокроссвордах і т. П. При цьому, незважаючи на гадану специфічність порушеної теми, питання саме якості складання кросвордів дійсно, часом, стоїть досить гостро.

Так що ж насправді має на увазі собою поняття «якості кросворду»? Давайте, запитаємо у тих, хто їх розгадує. Далеко ходити не доведеться - відкриваємо сайт української газети «День» і опубліковану тут в минулому році статтю головного редактора науково-популярного журналу «Загадки природи і Всесвіту» з Харкова Анатолія Вороного «Як я розгадував кросворд». І ось тут ми виявляємо корінь проблеми, коли, наприклад, відповідь на питання про столицю вітчизняного держави має на увазі стольний град у сусідів. При цьому в тих же далеких краях знаходиться, на думку упорядника кросворду, і вітчизняний вугільний край і т.д. і т. п. Пару років тому в Україні навіть розгорівся скандал, коли в одній з газет вийшов кросворд, де місто Київ визначався як «столиця хохлів».

Дана проблема «кросвордних непорозумінь» пов'язана з тим фактом, що розроблені кілька років тому комп'ютерні програми для складання кросвордів мають свої словники. При цьому автори кросвордів, часом, лінуються придумувати визначення для слів черговий складеної ними головоломки, залишаючи все, як є. Забуваючи, що вбудовані в комп'ютерні програми словники не є офіційними мовними словниками або енциклопедіями, і що нерідко визначення слів в них - всього лише суб'єктивні уявлення про дані словах розробників софта; укладачі кросвордів навіть не перевіряють своє дітище на актуальність визначень до взятих для кросворду словами. І це при тому, що одні з них втрачають актуальність з часом, інші - зі зміною регіону.

Таким чином, якість складання кросворду, в першу чергу, визначається якістю визначень в ньому. Немає нічого страшного, якщо якісь слова у автора повторюються в різних кросвордах, погано - якщо визначення до слів виявляються не актуальними. Тобто актуальними виключно для укладача кросворду, а не для тих, хто його буде розгадувати. У той же час, хоча повторюваних визначень також варто уникати, все ж допустимі випадки, коли мова йде про специфічний допоміжному слові, яке задумано лише для того, щоб надати можливість розгадувати мати більше відомих букв в більш важливому слові.

А зараз спробуйте розгадати онлайн Український кросворд 19х21 «Хижак родини собачих» з досить великим розміром сітки 19x21 безкоштовно та без реєстрації на нашому сайті crossword.nalench.com


Відповіді на Український кросворд 19х21 Хижак родини собачих

Відповідь на Український кросворд 19х21 Хижак родини собачих





Сподобався матеріал? Будемо вдячні за репости.
Коментарі:
Будьте першими, хто прокоментує кросворд!
Ваше Имя:
  • Смайлы и люди
    Животные и природа
    Еда и напитки
    Активность
    Путешествия и места
    Предметы
    Символы
    Флаги
Нові коментарі кросвордистів:
LucyCoffee
26 апреля 2024 в 11:51 БОСФОР Обычно оно относится к Босфору, который соединяет Черное и Мраморное моря, разделяя sex dolls cheap европейскую и азиатскую части Стамбула (Турция).
moonshine mountain
26 апреля 2024 в 11:00 Ключворд Очко I've learned so much from moonshine mountain snow tubing park reading your blog, thank you!
bar pitti
26 апреля 2024 в 10:59 Ключворд Пакость This blog has become my go-to bar pitti nyc source for reliable information.
Присоединяйтесь к нам, если вы настоящий ценитель кроссвордов!
Группа Кроссвордов и головоломок на facebook Сменить на Новый дизайн